Å håndtere negative tanker kan være en utfordring for mange av oss i hverdagen. Enten det er bekymringer, tvil eller selvkritiske tanker, kan de negative tankene påvirke vår mentale helse og generelle trivsel. Men det er viktig å huske at vi kan ta kontroll over tankene våre og lære oss å håndtere dem på en mer konstruktiv måte. I denne artikkelen vil jeg gi deg noen punkter hentet fra Kognitiv Terapi og forklare dem slik at du kan gjøre meg arbeidsledig ved å gjøre enkel kognitiv terapi på egenhånd- uten terapeut 🙂 Her kommer tips for hvordan håndtere negative tanker og skape en mer positiv tankegang.
1. Identifiser og bevisstgjør
Det første steget i å håndtere negative tanker er å identifisere dem og bli bevisst på når de oppstår. Ofte skjer negative tanker automatisk og uten at vi legger merke til dem. Men å bli klar over at de er til stede, er det første skrittet mot å håndtere dem. Ta deg tid til å reflektere over hvilke tanker som dukker opp når du føler deg negativ eller nedstemt. Er det en bestemt situasjon som utløser dem, eller er det bestemte tanker som går igjen? Å tenke over dette vil hjelpe deg med å gjenkjenne tankemønstrene dine og møte dem på en mer bevisst måte. Mobilens notat-app er glimrende til dette!
2. Reframing og positivt fokus
Når du har identifisert de negative tankene dine, er det viktig å jobbe med å endre tankemønstrene dine. En effektiv strategi for dette er å reframe tankene dine ved å se dem fra et annet perspektiv. Spør deg selv om det er en mer positiv måte å tolke situasjonen eller tankene på. Kan du finne noen muligheter eller læring i det som opprinnelig virket negativt? Å fokusere på det positive vil hjelpe deg med å skifte fokus og skape en mer optimistisk tankegang. Tips: når du trener på å finne andre trenger ikke være så seriøst- med det mener jeg det er MYE lettere i starten å komme på alternative tolkninger som er så usannsynlige at de er morsomme. Legg merke til hvordan du faktisk blir positivt påvirket av den nye tolkningen, selv om det vet at akkurat den er bare tull.
3. Utfordre negative tanker
En annen strategi for håndtering av negative tanker er å utfordre dem. Ofte er de negative tankene våre basert på feilaktige antakelser eller forvrengt tenkning. Spør deg selv om det finnes bevis for at tankene dine er sanne. Er det absolutt, 100% sikkert at den negative tolkningen er den eneste riktige, eller er det i det minste teoretisk mulig at du vurderer situasjonen på en helt eller delvis overdrevet eller feilaktig måte? Tren på å ufordre tankene dine ved å se etter alternative tolkninger og alternative muligheter. Her kan du altså få lov til å spille “en sleip advokat” og være så kverulerende som du bare kan i en rettsak mellom tolkningene, som du holder oppe i hodet ditt.
4. Tren og praktiser selvmedfølelse
Når vi er fanget i negative tanker, kan det være lett å dømme oss selv hardt. Men å praktisere selvmedfølelse kan hjelpe oss med å bryte den negative tankespiralen. Vær snill og omsorgsfull mot deg selv, akkurat som du ville vært mot en god venn. Aksepter at alle har dårlige dager og mislykkes noen ganger. Ved å praktisere selvmedfølelse kan du skape et mer positivt og støttende indre dialog. Svar på spørsmålet “dersom en helt identisk situasjon var tilfelle for mitt eget barn, hva ville jeg sagt til vedkommende?”
5. Søk støtte og hjelp
I noen tilfeller kan negative tanker bli overveldende og ha alvorlige konsekvenser for vår mentale helse. I slike situasjoner er det viktig å søke støtte og hjelp fra profesjonelle eller nære venner og familie. Husk at det ikke er noe galt i å be om hjelp, og å snakke med noen kan gi deg nye perspektiver og strategier for å håndtere negative tankemønstre. Kognitiv Atferds Terapi (KAT), eller CBT på engelsk er verdens mest utbredte terapiform- og BLE LAGET for å ta bort depresjon. Å fjerne depresjon er altså helt grunnleggende enkelt for oss som jobber med dette verktøyet.
Oppsummert er håndtering av negative tanker en kontinuerlig prosess som krever bevissthet og innsats. Ved å identifisere og bli bevisst på de negative tankene våre, kan vi jobbe med å endre tankemønstrene våre og skape en mer positiv tankegang. Ved å bruke strategier som reframing, utfordring av negative tanker, selvmedfølelse og søke hjelp når det er nødvendig, kan vi ta kontroll over tankene våre og skape en mer positiv hverdag.