Terapi er det mest kraftige verktøy for selvutvikling og helbredelse. Det er ofte et sikkert rom der vi kan utforske våre følelser og tanker, og få støtte til å håndtere utfordringer i livet. Men mange ganger kan terapi bringe frem ubehagelige eller ukomfortable følelser – ihvertfall hvis terapeuten er god. Det kan være vanskelig å håndtere disse følelsene, men det er en viktig del av terapeutisk prosess å adressere og jobbe gjennom dem. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du kan håndtere ukomfortable følelser i terapi.
Aksept og anerkjennelse
Når vonde, ukomfortable følelser dukker opp i terapi, kan det være fristende å prøve å undertrykke eller ignorere dem, spesielt om du er normalt norsk uog veloppdragen. Men det vil faktisk være mye mer nyttig å akseptere og anerkjenne disse følelsene, og også sette ord på dem. Terapeuten- meg eller en annen- er der for å støtte deg gjennom prosessen, uansett hvor vanskelig eller smertefullt det kan være. (Tåler vi terapeuter det ikke, er det VI som bør gå i terapi 🙂 )
Bare ved å gi slipp på motstand og i stedet tillate følelsene å bli sett, kan du begynne å jobbe med dem og finne ut hvorfor de oppstår. Jeg blir alltid glad og stolt på klienters vegne når de endelig tør å ta frem “morske-rynka”, og peke på meg (og mene det) og si høyt og tydelig : “Det dårligste med deg er at …” Du kan alltid stole100% på at i terapirommet er det ikke bare lov, men sterkt anbefalt å være akkurat så stor/liten/sint/redd/frustrert/rar som du er. Jeg lover å være det samme.
Utforskning og refleksjon
Når de ukomfortable følelsene er akseptert, er det ,mulig å utforske og reflektere over dem. Det kan være lurt å spørre deg selv hvorfor disse følelsene oppstår, og hva som kan være deres underliggende årsak. Dette kan hjelpe deg med å få en dypere forståelse av deg selv og dine reaksjoner- og du er halveis til å få endring, om det er det du vil. Ved å eksperimentere med forskjellige perspektiver kan du også begynne å se på disse følelsene fra ulike vinkler, noe som kan gi deg et mer balansert syn på situasjonen.
Kommunikasjon med terapeuten
Det er altså viktig å kommunisere disse følelsene til terapeuten din. Terapeuten får godt betalt og er der utelukkende for å hjelpe DEG, og vi kan ikke lese tankene dine. Ved å dele dine ukomfortable følelser kan terapeuten bedre forstå og støtte deg underveis i terapi prosessen. Dette vil også bidra til å styrke forholdet mellom deg og terapeuten, og skape et tryggere og mer tillitsfullt rom for videre utforskning- og enda viktigere- det trener deg på å gjøre noe tilsvarende ute i det virkelige livet, utenfor terapirommet.
Ta vare på deg selv
Å jobbe gjennom ukomfortable følelser vil altså være krevende, så det er viktig å ta vare på deg selv i denne prosessen. Du kan vurdere å implementere selvpleie-aktiviteter i din daglige rutine, som å trene, meditere, eller gjøre noe som gir deg glede for på den måten å gi deg selv mer å gå på slik at vi kan få enda bedre utbytte av terapitimene. Det kan også være nyttig å oppsøke støtte fra venner eller familiemedlemmer utenfor terapirommet. Ved å sørge for at du gir deg selv god omsorg og støtte, vil du bidra til å styrke din evne til å håndtere og jobbe gjennom de ukomfortable følelsene.
Oppsummert
Å håndtere ukomfortable følelser i (god) terapi mener jeg helt klart at SKAL være utfordrende, og det er en viktig del av prosessen for selvutvikling og helbredelse. Som terapeut er jobben min å på en trygg og respektfull måte, sammen med deg, pushe deg så langt som vi klarer- lenger enn du klarer selv – men uten at det blir for mye. Å hjelpe deg med å få til dette, mener jeg at er min viktigste ferdighet, og utgjør forskjellen som gjør at det er mer effektivt å jobbe med meg enn de fleste andre. Ved å akseptere og anerkjenne følelsene dine, utforske (jeg liker å overdrive dem) og reflektere over dem, kommunisere med terapeuten, og samtidig hele tiden ta vare på deg selv, så vil du styrke egne evner til å håndtere og jobbe gjennom disse følelsene på en konstruktiv måte. Terapi er din beste mulighet til å vokse og gå dypt inn i ditt indre selv, og ved å håndtere disse følelsene får du økt forståelse og personlig utvikling. Det kan du bruke både for deg selv, og til å bli bedre på å håndtere absolutt alle relasjoner med andre mennesker, både på jobb og privat.
Derfor mener jeg at terapi IKKE er for de som det er “noe galt med” – jeg vil at du skal vite at terapi er en samling verktøy og metoder som passer for ALLE som vil lykkes bedre i livet sitt. Det er i praksis ingen forskjell på coaching- og terapiforløp, annet enn at man kanskje har litt mer problemfokus i starten når man kaller forløpet “terapi” – men de beste teknikkene er uansett de samme.