Angst er en følelse som de fleste av oss opplever fra tid til annen. Det kan for eksempel være en både nyttig og naturlig reaksjon på stressende situasjoner eller frykt for noe ukjent. Men for noen mennesker kan angsten utvikle seg til å bli en uutholdelig byrde i hverdagen. Det er her skillet mellom panikkangst og vanlig angst kommer inn. Selv om begge kan være svært belastende, er det likevel forskjeller som er viktige å forstå.
**Panikkangst: En intens og plutselig angstopplevelse**
Panikkangst er kjennetegnet av intense og uforutsigbare angstanfall. Disse angstanfallene kommer ofte brått på, uten noen (for deg) åpenbar utløsende faktor. Personen kan oppleve en rekke fysiske symptomer som hjertebank, svimmelhet, nummenhet eller kvelningsfornemmelser. Mange beskriver følelsen av å miste kontrollen og tro at noe alvorlig vil skje, som for eksempel å dø eller “miste vettet” (- eller kanskje begge deler…) Disse angstanfallene kan vare fra noen minutter opp til flere timer, og de kan være svært skremmende for den som opplever dem.
**Vanlig / generalisert angst: En mer vedvarende eller konstant bekymring**
Vanlig angst, på den andre siden, preges av en mer vedvarende bekymring og engstelse. Personer som lider av vanlig angst kan oppleve konstante bekymringer, spenning og uro, selv når det ikke er noen umiddelbar fare. Denne typen angst kan påvirke ens evne til å slappe av, konsentrere seg eller sove. Vanlig angst er ofte relatert til spesifikke bekymringer som helse, jobb eller relasjoner. Angstsymptomene forsvinner sjelden helt i lengre perioder, og personen kan oppleve at de blir verre i stressende situasjoner.
**Årsaker til forskjellen mellom panikkangst og vanlig angst**
Både panikkangst og vanlig angst kan være resultatet av genetiske, biologiske og miljømessige faktorer. Men det er noen spesifikke forskjeller når det kommer til årsakene bak disse to tilstandene. Panikkangst antas å være knyttet til en dysfunksjon i hjernens panikksystem. Dette systemet regulerer kroppens reaksjoner på frykt og trussel, og hos personer med panikkangst kan det være en overaktivering av dette systemet. Vanlig angst derimot, kan være mer knyttet til kronisk stress, barndomstraumer eller underliggende psykiske tilstander som depresjon eller ocd /tvangs idelser.
**Felles behandlingsmuligheter**
Selv om det er forskjeller mellom panikkangst og vanlig angst, er det likevel noen behandlingsalternativer som kan være effektive for begge tilstandene. Kognitiv atferdsterapi (CBT) er en mye brukt behandlingsmetode som fokuserer på å endre irrasjonelle tanker og adferdsmønstre knyttet til angst. CBT kan hjelpe personer med å identifisere og utfordre negative tankemønstre og lære mestringsteknikker for å takle angsten. I noen tilfeller kan legen også foreskrive medisiner som antidepressiva eller benzodiazepiner for å lindre symptomene.
**Å oppsøke hjelp er viktig**
Uansett om man opplever panikkangst eller vanlig angst, er det viktig å oppsøke hjelp dersom angsten begynner å påvirke ens livskvalitet og evne til å fungere i hverdagen. En kvalifisert terapeut eller psykiater kan hjelpe med å stille en riktig diagnose og utarbeide en tilpasset behandlingsplan. Det finnes også flere støttegrupper og selvhjelpsressurser tilgjengelig for de som ønsker å lære mer om å håndtere angst.
I oppsummering er forskjellen mellom panikkangst og vanlig angst relatert til intensiteten og varigheten av angsten. Panikkangst er preget av plutselige og intense angstanfall, mens vanlig angst er en mer vedvarende bekymring og engstelse. Uansett hvilken form for angst man opplever, er det viktig å vite at det er hjelp å få. Med riktig behandling og støtte er det mulig å lære å håndtere og leve med angst på en bedre måte.