Det er ikke uvanlig å oppleve perioder med angst i livet- det er nok mer uvalig å IKKE oppleve det.
Angst er en naturlig reaksjon på stress, utfordringer og usikkerhet. Men noen mennesker opplever en mer intens form for angst – panikkangst. Panikkangst kan være overveldende og ha en betydelig innvirkning på ens daglige liv og relasjoner. Hvis du lider av panikkangst, kan det være lurt å søke støtte hos likesinnede gjennom støttegrupper eller online ressurser.
1. Støttegrupper for personer med panikkangst (eks. Angstringen)
Støttegrupper kan være et verktøy for personer som sliter med panikkangst. Å være en del av en støttegruppe gir en følelse av fellesskap og forståelse fra de som har lignende erfaringer. Mange mennesker finner trøst og hjelp i å kunne dele erfaringer, bekymringer og strategier med andre som virkelig forstår hva de går gjennom.
Du kan finne lokale støttegrupper ved å kontakte fastlege, kommunens psykiske helse “kontor” eller mentalhelseorganisasjoner i ditt område. I tillegg til disse ressursene kan det være nyttig å se på sosiale medieplattformer og online fora som spesialiserer seg på panikkangst.
2. Online ressurser for personer med panikkangst
Internett har åpnet en hel verden av ressurser og støtte for mennesker som lider av panikkangst. Det finnes en rekke online ressurser som tilbyr informasjon, veiledning og fellesskap for de som sliter med denne utfordringen.
Mange nettsteder tilbyr artikler, veiledninger og selvhjelpsøvelser for å hjelpe personer med å forstå og håndtere panikkangst. Noen nettsteder har også fora og chatterom hvor mennesker kan dele sine erfaringer og gi hverandre råd og støtte.
I tillegg til nettsteder finnes det også apper som spesialiserer seg på angstbehandling. Disse appene tilbyr alt fra teknikker for avspenning og pusteøvelser til kognitive metoder for å takle panikkangst i hverdagen. Så hvis du er mer komfortabel med å få hjelp gjennom en app, er det flere alternativer der ute.
3. Fordelene ved støttegrupper og online ressurser
Å være en del av en støttegruppe eller online ressurs for personer med panikkangst kan ha mange fordeler. For det første gir det en mulighet til å dele erfaringer og følelser med mennesker som forstår hva du går gjennom. Dette kan redusere følelsen av isolasjon og gi et bredere perspektiv på din egen situasjon.
Støttegrupper og online ressurser kan også tilby praktiske råd og teknikker for å håndtere panikkangst. Du kan lære av andres mestringstrategier og få tilgang til informasjon og ressurser som er spesifikt rettet mot panikkangst. Dette kan være en viktig del av din egen utvikling og bedring.
4. Søke profesjonell hjelp i tillegg
Selv om støttegrupper og online ressurser kan være til stor hjelp for personer med panikkangst, er det viktig å huske at de ikke erstatter profesjonell hjelp. En kvalifisert terapeut eller psykiater kan gi deg den nødvendige veiledningen og behandlingen for å takle din panikkangst.
Profesjonell hjelp kan omfatte kognitiv atferdsterapi, medikamentell behandling eller en kombinasjon av begge. En terapeut kan også hjelpe deg med å identifisere underliggende årsaker til panikkangsten, som traumer eller andre psykiske lidelser. Du er velkommen til å booke en gratis samtale over telefon eller video her, for å finne ut hva som vil passe best for deg: Bestill gratis 15-minutters samtale
5. Konklusjon
Hvis du lider av panikkangst, er det viktig å vite at du ikke er alene. Det finnes støttegrupper og online ressurser som kan gi deg den nødvendige hjelpen og støtten du trenger. Enten det er i form av fellesskap, informasjon eller praktiske teknikker, kan disse ressursene være en verdifull støtte på veien mot bedring.
Men husk at det også er viktig å søke profesjonell hjelp fra en terapeut eller psykiater. Disse fagpersonene har ekspertisen og erfaringen som er nødvendig for å gi deg den beste behandlingen for din panikkangst. Sammen kan støttegrupper, online ressurser og profesjonell hjelp være en helhetlig tilnærming til å takle og overvinne panikkangst. Selv jobber jeg med å fjerne panikkangst både i “vanlige” 1:1 terapiforløp, og jeg har 2-4 ganger i året intensivbehandling hvor du blir kvitt panikkangsten på bare 4 dager i mini-grupper med 3 eller 4 deltagere.