Hva er frivillig og lovpålagt taushetsplikt (konfidensialitet) i terapi?
Konfidensialitet i terapi er en viktig rettighet alle pasienter har når de deltar i terapeutiske behandlinger – og normalt også i lignende settinger som f.eks. hos meg i privat behandling- selv om dette da ikke er lovpålagt men noe jeg frivillig ilegger meg. Grunnen til det er at det ville vært tilnærmet umulig å gjøre en god jobb uten den tilliten absolutt taushetsplikt gir oss begge. Det handler om at all informasjon som deles under terapisesjoner skal behandles med fortrolighet og ikke deles med andre uten samtykke fra pasienten. Dette betyr at alt du deler med terapeuten din blir holdt i streng tillit og ikke brukes mot deg på noen måte. Konfidensialitet er avgjørende for å opprettholde et trygt og tillitsfullt terapeutisk miljø der du kan åpne deg opp og snakke om utfordrende eller sensitive emner. La meg gfi et eksempel på det motsatte:
Jeg vet gfjennom jobben min om ganske mange som med god grunn f.eks. er redd for å få behandling for avhengigheter fra det offentlige helsevesenet fordi mange leger “sladrer” til f.eks. Fylkeslege med det resultatet at pasienter som får rusbehandling mister førerkortet, selv om vedkommende aldri så mye som har drømt om å kjøre i beruset tilstand. Resultatet: mange hundre kjører daglig i fylla – uten å “kunne” få behandling, fordi de er for avhengige av å beholde førerkortet sitt. Jeg mener dette er idiotisk for samfunnet – og den det gjelder.
Hvorfor er konfidensialitet viktig?
Konfidensialitet er viktig av flere grunner. For det første er det en avgjørende faktor for å bygge tillit mellom terapeuten og pasienten. Når du vet at det du deler blir behandlet med fortrolighet, føler du deg mer komfortabel med å åpne deg opp og være ærlig om dine tanker og følelser. Uten konfidensialitet kan det være vanskelig å føle seg trygg og sårbar i terapisamarbeidet.
For det andre, gir konfidensialitet deg en følelse av kontroll og vern. Du skal / må være trygg på at det du snakker om ikke kommer til å bli delt med andre, med mindre det er absolutt nødvendig for din sikkerhet eller andres sikkerhet. Dette gir deg rom til å utforske dyptgående temaer og problemer uten frykt for at det skal ha konsekvenser utenfor terapirommet. En terapeut er for mange den eneste personen i hele verden de kan si absolutt allt til, og vite at den andre ikke vil bruke det mot en på noien som helst måte. Terapeutens eneste motiv eller ønske, er hva som er til ditt beste – og det er egentlig en veldig deilig situasjon å være i !
To unntak fra taushetsplikten
Selv om konfidensialitet er en viktig rettighet i terapi, er det to situasjoner der terapeuten vil være nødt til å bryte denne tilliten. Dette vil være når du f.eks. konkret sier du skal ta livet av noen, eller hvis du forteller om at du vil utføre overgrep mot mindreårige. Ellers står du fritt til å fortelle om både fyllekjøring og bankran, uten at det får noen konsekvenser.
Det er viktig å huske at disse unntakene er der for å beskytte deg selv og andre i ekstreme situasjoner. Terapeuter vil normalt sett diskutere dette med deg på forhånd, med mindre det er umiddelbart nødvendig å handle for å forhindre skade. Det er en del av terapeutens etiske forpliktelser og noe som gjøres med stor omsorg og profesjonalitet.
Hvordan sikres konfidensialitet?
For å sikre konfidensialitet i terappirommet tar terapeuten flere forholdsregler. En av dem er å skape et trygt og privat miljø, der det ikke er noen risiko for at andre kan høre eller se hva som skjer. De vil også være nøye med å beskytte all elektronisk informasjon, som for eksempel elektroniske journaler, ved å bruke passord og kryptering.
Terapeuter vil også ha strenge retningslinjer for å dele informasjon med andre fagpersoner, og dette vil bare skje med ditt samtykke. Når jeg drøfter en case med en kollega, brukes aldri navn eller noe som gjør deg identifiserbar – jeg sier f.eks. “Jeg har en dame i 40-årene, hun har sånn & slik…”
I tillegg til disse fysiske og tekniske tiltakene, er konfidensialitet også en del av terapeutens yrkesetikk. Vi er opplært og forpliktet til å holde all informasjon fortrolig, med mindre det er nødvendig å dele den av de grunnene som nevnt tidligere. Dette betyr at det er i terapeutens interesse å opprettholde konfidensialiteten, som er viktig for å bygge og opprettholde et godt rykte og tillit.
Din rolle i å opprettholde konfidensialiteten
Som klient i 1:1 terapi har du ingen taushetsplikt, men i gruppeterapi har du også et ansvar for å opprettholde konfidensialiteten i terapisituasjonen. Dette innebærer å være bevisst på hva du deler, og å sikre at du ikke deler informasjon om andre deltakere i gruppesamtaler uten deres samtykke. Det betyr også at du kan stille spørsmål om terapeutens retningslinjer og praksis når det gjelder konfidensialitet, slik at du har full klarhet og forståelse.
Konfidensialitet er en viktig rettighet i terapi som bidrar til å skape et trygt og tillitsfullt miljø for deg som pasient. Det er noe som terapeuter tar svært alvorlig og noe du bør føle deg trygg på. Ved å samarbeide med terapeuten din og være bevisst på dine rettigheter og vern, kan du få mest mulig ut av terapiprosessen og oppnå bedre mental helse og velvære.